top of page
Zoeken

Narcisme snappen om te kunnen ontsnappen

Bijgewerkt op: 21 jul. 2023


Hoe kan ik begrijpen wat er allemaal is gebeurd en is gezegd? Hoe kan ik met een narcist omgaan? Hoe kan ik van de narcist weggaan of afstand nemen? Hoe kan ik herstellen van de emotionele en/of psychologische schade die ik heb opgelopen? Hoe kan ik mijn eigenwaarde terugvinden? Hoe kan ik mijn grenzen bewaken? Hoe geraak ik van het schuldgevoel af? Hoe kan ik de boosheid loslaten? Hoe kan ik me terug openstellen voor een nieuwe relatie na alles wat ik heb meegemaakt?

De ‘hoe’ vragen zijn een greep uit de vele vragen die mensen, die te maken hebben met een narcist of een toxische relatie, zich stellen. De antwoorden op deze vragen zijn niet makkelijk te geven. Er is geen eenduidig antwoord dat voor iedereen werkt. Er schuilt zoveel complexiteit in deze materie, elke situatie is anders, elk slachtoffer is anders, elke relatie is anders.


Om te kunnen ontspannen aan de manipulaties van de narcist is het belangrijk om te snappen wat narcisme betekent. Het is belangrijk om deze gedragsstoornis te begrijpen zodat je deze kan herkennen. Als je inzicht krijgt in je situatie en het gedrag van de narcist, maakt dat vele zaken duidelijk. Je begrijpt waar het gedrag vandaan komt, je begrijpt wat de behoeften zijn van een narcist, en je begrijpt wat de doelstellingen zijn van narcistisch gedrag. Ik vat het graag even voor je samen. Narcisme is een gedragsstoornis waarbij een persoon een overdreven gevoel van eigenwaarde en zelfbelang heeft, een sterke behoefte aan bewondering en een drang naar controle over andere mensen. De doelstelling van het narcistische gedrag is om bewust uitgekozen personen te minachten, te exploiteren en te manipuleren om de eigen behoeften te bevredigen.

Als je vanuit deze kennis en perspectief naar de narcist kijkt, zie je andere zaken. Vervelende opmerkingen hebben minder invloed op je, je doorziet de technieken en dat geeft je de mogelijkheid om er niet in mee te gaan. Je kan beslissen om geen speelbal van de narcist meer te zijn. Om aan narcisme te kunnen ontsnappen, is het belangrijk dat je (terug) verbinding maakt met jezelf. De narcist kan jij niet veranderen, jezelf wel.


Stappenplan om te ontsnappen aan narcisme en te herstellen van de emotionele - en/of psychologische schade die je hebt opgelopen.


  1. Begrijp wat narcisme betekent : inzicht in de gedragsstoornis

  2. Begrijp wat narcisme met jou doet en welke impact het heeft op jouw leven en gezondheid : inzicht in jezelf

  3. Herken de rode vlaggen en de manipulerende technieken die jij ervaart

  4. Stel jezelf de juiste vragen : wie ben ik in dit verhaal?

  5. Werk aan veerkracht en mentale fitheid

  6. Identificeer je grenzen en bewaak deze

  7. Speel het spel niet meer mee

  8. Leer omgaan met de narcist

  9. Of verbreek je relatie met de narcist

copyright Gina Peeters

Lees meer over dit stappenplan in het boek 'Narcisme en toxische relaties (ont)snappen'980 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page