De feestdagen kunnen een emotioneel uitdagende tijd zijn als je gescheiden bent van een narcist. De kerst- en eindejaarsdagen zijn vaak een periode die draait om verbondenheid en familietradities, wat pijnlijk contrasteert met de ervaringen van een scheiding, zeker als er sprake is geweest van manipulatie of trauma. Het is daarom essentieel om bewuste keuzes te maken die jouw welzijn vooropstellen.
Hoe kom ik deze periode door? Ik krijg de vraag vaak gesteld als narcismecoach.
Ik deel dan ook graag enkele concrete tips om deze periode door te komen zodat ook jij kan genieten van deze mooie periode van het jaar. Ik wens je het alvast met heel mijn hart toe.
1. Stel realistische verwachtingen
De "perfecte feestdagen" zijn vaak een illusie, en het is belangrijk om dat te erkennen. Het is normaal om gemengde gevoelens te hebben en te accepteren dat deze feestdagen anders kunnen zijn dan je gewend bent. En weet dat 'niet perfect' ook oké is.
Voor jezelf: Laat ruimte voor teleurstelling en wees mild voor jezelf. Het is oké als dit jaar niet perfect aanvoelt. Geef jezelf een kwartiertje per dag de ruimte om het verdriet intens te voelen en dit bewust te voelen. Sluit het ‘treurkwartier’ af met een ademhalingsoefening zodat je weer verder kan.
Met je kinderen: Bied structuur en stabiliteit, maar vermijd een gevoel van competitie met de andere ouder. Het draait om hun welzijn, niet om bij wie de feestdagen het ‘leukst’ zijn.
2. Stel grenzen met de narcist
Narcisten staan erom bekend controle of drama te willen creëren, zeker tijdens speciale gelegenheden. Onthoud dat narcisten vaak geen gunfactor hebben, ze gunnen je dus geen rustige en zalige kerst of eindejaar. Bescherm jezelf door duidelijke grenzen te stellen.
Minimaliseer communicatie: Beperk contact tot het noodzakelijke en communiceer bij voorkeur via schriftelijke kanalen, zoals e-mail of een co-ouder-app.
Wees emotioneel neutraal: Verwacht manipulatieve tactieken zoals schuldgevoelens oproepen, woede-uitbarstingen of valse charme. Laat je niet meeslepen in hun spel.
Leg afspraken vast: Zorg ervoor dat afspraken over co-ouderschap of feestdagen op papier staan. Dit verkleint de kans op manipulatie en onduidelijkheid.
3. Creëer nieuwe tradities
Het kan pijnlijk zijn om oude of gekende tradities los te laten, maar dit biedt ook de kans om nieuwe herinneringen te maken die van jou zijn. Jij kan en mag een nieuw verhaal schrijven.
Kleine rituelen: Denk aan een jaarlijkse wandeling, een speciaal gerecht of een filmmarathon.
Betrek je kinderen: Laat hen helpen bij het bedenken van nieuwe tradities, zodat ze zich onderdeel voelen van dit nieuwe hoofdstuk.
Familie en vrienden: Overweeg om de feestdagen door te brengen met mensen die een positieve invloed hebben op jouw leven.
4. Richt je op zelfzorg
Feestdagen kunnen emotioneel en fysiek uitputtend zijn. Zorg ervoor dat je tijd maakt om jezelf op te laden.
Plan tijd voor jezelf: Maak tijd voor activiteiten waar jij blij van wordt, zoals een wandeling, lezen, of een ontspannend bad.
Wees mild: Herinner jezelf eraan dat je in een herstelproces zit. Geef jezelf toestemming om dit in jouw eigen tempo te doen.
Vermijd triggers: Neem afstand van sociale media of gesprekken die je stemming negatief beïnvloeden.
5. Bereid je voor op gemengde gevoelens
Het is normaal om gevoelens van eenzaamheid, verdriet of boosheid te ervaren. Sta jezelf toe deze emoties te voelen en zoek manieren om hiermee om te gaan.
Oefen dankbaarheid: Door dagelijks een paar dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent, kun je je focus verleggen naar het positieve.
Zoek steun: Praat met een vriend(in), een therapeut of een coach over wat je doormaakt. Delen kan verlichting bieden.
6. Houd het belang van je kinderen centraal (indien van toepassing)
Kinderen zijn vaak loyaal aan beide ouders, ook aan een narcistische ouder. Het is belangrijk om hen niet te betrekken bij conflicten.
Wees neutraal: Vermijd negatieve uitspraken over de andere ouder. Dit kan schadelijk zijn voor kinderen.
Geef stabiliteit: Kinderen hebben behoefte aan voorspelbaarheid. Zorg ervoor dat jouw plannen duidelijk en haalbaar zijn.
7. Overweeg professionele begeleiding
Als je merkt dat de feestdagen een grote emotionele belasting vormen, overweeg dan om ondersteuning te zoeken bij een coach of therapeut. Zij kunnen je helpen strategieën te ontwikkelen die aansluiten bij jouw situatie.
8. Vier je groei
De feestdagen zijn ook een goed moment om stil te staan bij hoe ver je bent gekomen. Het feit dat je deze nieuwe situatie aangaat, is een bewijs van je veerkracht. Sta even stil bij jouw persoonlijke groei en wees trots op jezelf.
Een nieuw begin
Door bewust om te gaan met je gevoelens, grenzen te stellen en nieuwe tradities te omarmen, kun je de feestdagen transformeren tot een periode van herstel en persoonlijke groei. Onthoud dat jouw welzijn prioriteit heeft. Dat is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven.
"Veerkracht na een scheiding is de kunst om je gebroken stukken niet te verbergen, maar ze te gebruiken om een krachtiger, mooier geheel te vormen dan ooit tevoren."
Copyright Gina Peeters
Nood aan coaching? Stuur een mail naar gina@ginapeeters-coach.com
Lees meer in het boek: "Narcisme en toxische relaties (ont)snappen"
Comments