top of page
Zoeken

De Narcistische Parasiet

‘Hij zoog me helemaal leeg’, ‘al mijn energie is in haar tomeloze drang naar aandacht gegaan’, ‘ik geraak er maar niet van af, zelfs na onze relatie blijft hij onder mijn vel zitten’.

Als je je herkent in deze woorden, dan weet je als geen ander dat een narcist fungeert als een parasiet. De parasiet zuigt niet alleen emotionele energie op, maar ook middelen en aandacht van iedereen om zich heen.

 

Wat is de letterlijke betekenis van parasiet?

Een parasiet is een organisme dat samenleeft met een ander organisme (de gastheer) waarvan het voor zijn levensonderhoud afhankelijk is. Voorbeelden van parasieten zijn luizen, vlooien, wormen et cetera. De gastheer, de mens in deze voorbeelden, ondervindt hinder van de samenwerking maar wordt niet gedood.

 

Wat is de de parasitaire dynamiek?

Een narcist die zich als een parasiet gedraagt, zet dus ook zijn tentakels in een andere persoon om gevoed te worden, of om systematisch zijn eigen behoeften te vervullen. Deze dynamiek kan zich in verschillende vormen manifesteren.

Bij emotionele uitputting put de narcist zijn naasten emotioneel uit door voortdurende aandacht en bewondering op te eisen. De behoefte aan constante validatie en erkenning kan ervoor zorgen dat de mensen om hen heen zich uitgeput en leeg gezogen voelen. De aandacht is helaas niet wederkering, jij voedt, hij zuigt op. Zo simpel is het…

 

Narcistische parasieten gebruiken ook vaak manipulatieve tactieken zoals gaslighting om hun slachtoffers te destabiliseren en hun zelfvertrouwen te ondermijnen. Dit houdt je als slachtoffer in een staat van verwarring en afhankelijkheid en zo kunnen de tentakels mooi blijven zitten waar er nog voeding of energie te vinden is.

En het kan soms nog verder gaan. Financiële afhankelijkheid is nog een andere parasitaire tactiek. De narcist kan profiteren van de financiële middelen van anderen zonder enige intentie om terug te geven. Dit kan variëren van het lenen van geld zonder terug te betalen tot het profiteren van de middelen van een partner.

 

Wat is de impact op slachtoffers?

Als je niet tijdig ingrijpt en grenzen stelt aan de narcistische parasiet, kan je een breed scala aan negatieve effecten ervaren.

Wat voel jij? Probeer jouw gevoelens te omschrijven zodat je meer bewust wordt van de schade die je ondervindt.

Voortdurende kritiek en manipulatie kunnen leiden tot een laag zelfbeeld en een gevoel van waardeloosheid. De voortdurende emotionele belasting kan leiden tot chronische stress, angst, ziekte, slapeloosheid en nog zoveel meer.

Je kan ook het het gevoel hebben geen controle meer hebben over je eigen leven, omdat je beslissingen en gedrag continu worden gemanipuleerd door de narcist.

 

Hoe kan je omgaan een narcistische parasiet?

Als je vermoedt dat je te maken hebt met een narcistische parasiet, zijn hier enkele stappen die je kunt nemen:

Stel Grenzen: Wees assertief en stel duidelijke grenzen om jezelf te beschermen.

Zoek Ondersteuning: Praat met vrienden, familie of een therapeut over je ervaringen om emotionele steun te krijgen. Leer meer over NPS en de tactieken die narcisten gebruiken om beter voorbereid te zijn. In ernstige gevallen kan het noodzakelijk zijn om de relatie te beëindigen om je eigen welzijn te waarborgen.

Het is belangrijk om narcisme te snappen zodat je kan ontsnappen aan de gevolgen ervan. Check even in bij jezelf? Ben jij de gastvrouw/heer voor een parasiet?

 

 

Is elke narcist een parasiet?

De narcistische parasieten zijn specifiek degenen die anderen systematisch uitbuiten voor hun eigen gewin. Ze kunnen financiële middelen, emotionele energie, of sociale netwerken van anderen misbruiken zonder daar iets voor terug te geven. Narcisme kan zich ook op minder destructieve manieren manifesteren. De grandiose narcist heeft een opgeblazen gevoel van eigenwaarde en streven voortdurend naar bewondering en succes. Ze kunnen zich arrogant en dominant gedragen, maar niet noodzakelijkerwijs parasitair.

De kwetsbare narcist is vaak gevoelig voor kritiek en heeft een diepgeworteld gevoel van onzekerheid. Zijn gedrag kan defensief en teruggetrokken zijn, zonder de duidelijke uitbuitingspatronen van een parasitaire narcist.

Ik benadruk graag nog eens dat narcisme een spectrum is en dat niet elke bullebak of overspelige partner een ziekmakende narcist is. Sommige mensen vertonen narcistische trekjes zonder dat deze pathologisch of destructief zijn. Ik spreek liever over egoisten die overmatig veel met zichzelf bezig zijn, maar ze hebben geen parasitaire trekjes. Een NPS’er, de meest ziekmakende narcist, kan niet alleen met zichzelf zijn, hij heeft andere nodig om te kunnen overleven. Hij moet aandacht hebben, moet bevestigd worden, moet kunnen manipuleren, controleren en devalueren.

 

 

Conclusie

Narcistische parasieten kunnen verwoestende effecten hebben op de mensen om hen heen. Door hun manipulatieve en egocentrische gedrag zuigen ze emotionele, financiële en sociale middelen op, waardoor hun slachtoffers uitgeput en verward achterblijven. Het is belangrijk om de waarschuwingssignalen te herkennen en proactieve stappen te ondernemen om jezelf te beschermen tegen deze destructieve dynamiek. Uiteindelijk kan het snappen van narcisme, NPS en het herkennen van parasitair gedrag je helpen om gezondere en meer wederzijds respectvolle relaties aan te gaan.


In een relatie, welke vorm ook, hoor je elkaar te voeden.

Je geeft en je neemt.

Je praat en je luistert.

Je respecteert en wordt gerespecteerd.

Je dient en je wordt gediend.

Zo hoort het te zijn.

 

Gina Peeters

cognitieve gedragscoach en narcismecoach

Lees meer in het boek 'Narcisme en toxische relaties (ont)snappen'102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page